12:24 / 27.09.2016

Z polskiej miedzy – olej rokitnikowy i olej z dzikiej róży

Z polskiej miedzy – olej rokitnikowy i olej z dzikiej róży

Dzika róża i rokitniki to krzewy, które wszyscy kojarzymy. Tą pierwszą rozpoznajemy po kolczastych gałązkach i ciemnoczerwonych owocach, które ozdabiają ją jesienią. Rokitnik to stały element nadmorskich wydm i pienińskich skał. Obydwa gatunki znane są człowiekowi od lat, przez alta też były wykorzystywane w celach leczniczych. Dzisiaj odkrywamy je na nowo, a pomaga nam w tym sklep internetowy elite-product.com

Zalety rokitnika doceniali już starożytni – najpierw mnisi tybetańscy stosując w medycynie, Grecy – dokarmiając nim konie. Do dzisiaj cenią go mieszkańcy dalekiej Syberii. Dzięki technologii  tłoczenia na zimno, również my możemy docenić zalety tej rośliny, a dokładnie pozyskiwanego z niej wyciągu. Olej z rokitnika zalecany jest przy zgadze, a także w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie tylko łagodzi objawy choroby i ból ale wspomaga gojenie się wrzodów. Zalecany jest również ze względu na działanie ochronne.  Jego aktywne składniki – kwasy organiczne, przeciwdziałają negatywnym skutkom działania promieni rentgenowskich i toksycznemu  - lekarstw. Olej rokitnikowy znalazł zastosowanie również w kosmetologii. Dodawany jest do szamponów i odżywek do włosów.  Duże stężanie polifenoli, witamin i minerałów wpływa korzystnie na  regenerację ich struktury, elastyczność i wygląda.  Dodawany jest także do kremów i preparatów przeznaczonych o opalania, w których pełni rolę blokera.

Olejek z dzikiej róży nazywany jest też olejem młodości bądź dobrego humoru. Nie bez powodu. Jest silnym antyoksydantem, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Dzięki nim procesy starzenia przebiegają zdecydowanie wolniej, a wszelkiej zmarszczki i bruzdy są mniej widoczne. Olej z dzikiej róży to również bogate źródło witaminy C, która korzystnie wpływa na kondycję cery naczynkowej, poprawiając strukturę naczyń krwionośnych. Sprawdza się również w leczeniu zmian skórnych, takich jak blizny, oparzenia i rozstępy, w likwidowaniu których pomagają kwasy tłuszczowe. Nie należy również zapomnieć o jego działaniu antydepresyjnym – regularnie stosowany koi nerwy i poprawia samopoczucie. Nie zwlekajmy więc – naturalne oleje czekają by ułatwić nam życie.

1
0
oceń tekst 1 głosów 100%